Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2007

ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ...

Σημειώσεις: Κ9 = στήλη του περιοδικού Κ, που κυκλοφορεί με την Καθημερινή της Κυριακής και αφορά σε αγγελίες για ζώα που ζητούν σπίτι και αγκαλιά.

Τεύχος 195
25 Φεβρουαρίου 2007

Άρθρο του Γιώργου Φραντζεσκάκη

Αντιγραφή

Βία στη βία της βίας;

Όταν ο «ειλικρινής» διάλογος δεν προλαβαίνει καν να ξεκινήσει…

Στο σημερινό «Κ9» φιλοξενείται μια αγγελία που μου θύμισε ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια μου, το καλοκαίρι του 2005. Μια παρέα τριών αγοριών, πάνω στα ζόρια της εφηβείας, έχει εγκλωβίσει ένα μεγαλόσωμο αδέσποτο σκυλί και το βασανίζει χαιρέκακα. Ένας το τρυπάει με την ακονισμένη (!) άκρη ενός ξύλου, άλλος το φτύνει, άλλος του ρίχνει μουλωχτές κλωτσιές όταν πετυχαίνει εκτεθειμένα τα νώτα ή τα πλευρά του. Δίπλα, μια ταβέρνα. οι θαμώνες παρακολουθούν μουδιασμένοι και ΚΑΝΕΝΑΣ «άντρας» δεν σηκώνεται από την καρέκλα του για να σταματήσει την κακοποίηση του ζώου.

Βλέπω τη σκηνή να εκτυλίσσεται, καθώς πλησιάζω τρέχοντας- αφού έχω πρώτα δέσει το δικό μου σκυλί στο πόδι ενός τραπεζιού. Και πριν προλάβω να τους αρπάξω, ένας πιτσιρικάς, το πολύ δεκαπέντε ετών, που περνάει από δίπλα με ένα ποδήλατο BMΧ – πολύ ευγενική φατσούλα με το χαμηλοκάβαλο παντελόνι του και την ξεχειλωμένη μπλούζα που γράφει NIRVANA- πηδάει από τη σέλα και τους πλακώνει στο ξύλο! Μιλάμε για πολύ ξύλο, παιδιά, καθ΄ ότι ο πιτσιρικάς μάλλον κάνει καράτε ή κάτι τέτοιο από τα τέσσερά του, και μέσα σε δευτερόλεπτα τους έχει ξαπλώσει όλους κάτω. Του ενός έχει ανοίξει η μύτη, ο άλλος έχει κουλουριαστεί και κρατάει την κοιλιά του… Σκηνές ροκ!

Και τότε, σηκώνεται ένας τύπος από την ταβέρνα για να δείρει τον πιτσιρικά (αργότερα καταλαβαίνω ότι είναι ο «περήφανος πατέρας» ενός από τους τρεις). Μετά γίναμε όλοι μύλος…εγώ να βρίζω τον πατέρα, ο πιτσιρικάς να είναι έτοιμος να τον πλακώσει κι εκείνον (μη στοιχηματίζετε ότι δεν θα τα κατάφερνε κιόλας…) και ο ταβερνιάρης να καλεί την αστυνομία - που ήρθε ύστερα από μισή ώρα και για τα επόμενα 60 λεπτά προσπαθούσε να καταλάβει ποιος έχει τελέσει αδίκημα κατά ποιου, ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα.

Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μου. Η αστυνομία, σ΄ αυτές τις περιπτώσεις τους μαζεύει όλους στο τμήμα «για τα περαιτέρω» και τους αφήνει μετά από λίγο, αφού έχουν ανταλλαγεί οι αμοιβαίες συγγνώμες. Το θέμα είναι άλλο: πού τελειώνουν τα όρια της αυτοδικίας και πού αρχίζει η υποχρέωση μας να υπερασπιζόμαστε τα θύματα μιας απρόκλητης πράξης βασανισμού, όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την απάντηση στη βία με βία; Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, που δεν έχω απαντήσει ακόμα. Ίσως επειδή κάθε φορά που προσπαθώ, το μυαλό μου στοιχειώνεται από την εικόνα εκείνου του θαρραλέου πιτσιρικά. Αν όμως ήμουν ο σκύλος, θα είχα ήδη αποφασίσει…

Τέλος Αντιγραφής


…τώρα τι να πω; την αηδία που αισθάνομαι για τους τρεις και πολύ περισσότερο για τον «περήφανο μπαμπά» που είναι δείγματα της ελληνικής κοινωνίας και δεν με κάνουν καθόλου περήφανη;
...ή ό,τι θα ήθελα να είχα νύχια, δυνατά και μεγάλα προκειμένου να βάλω κάτω (ειδικά) τον «περήφανο μπαμπά» και να τον γδάρω εγώ η ίδια;;
…μήπως να πάω να μάθω καράτε;
... ευτυχώς που υπάρχει και ο πιτσιρικάς που μου δίνει ελπίδα ότι κάποιοι από τη νέα γενιά αξίζουν!

(implants νυχιών τίγρης ας πούμε μπορώ να βάλω;; :-pp)

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 15, 2007

Πυραμίδα!

(Κανόνες: Γράφεις 5 πράγματα για τον εαυτό σου και ζητάς από 5 άλλους να πουν και εκείνοι με τη σειρά τους 5 πραγματάκια...και πάει λέγοντας. Έτσι γνωριζόμαστε καλύτερα.)

Μια λοιπόν και μου πέταξε το μπαλάκι ο Darthoulinis να ΄μια και εγω!

είμαι νέα στο χώρο και δεν με ξέρετε….

πολύ καλή μαθήτρια έως άριστη, ώσπου βαρέθηκα τη μελέτη και την παράτησα αλλά παρέμεινα καλή μαθήτρια γιατί πρόσεχα στην παράδοση και διάβαζα τις σημειώσεις μου.

πολύ ντροπαλό άτομο… Δεν έλεγα καλημέρα σε παιδιά των άλλων τμημάτων. θα με θεωρούσαν σνομπ φαντάζομαι αλλά εγώ κάθε άλλο από υπεροψία- απλά φοβόμουν να μιλήσω.

Έμαθα να μιλάω σε ανθρώπους όταν απέκτησα σκύλο!!!!
Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε, έβγαζα την Σούζυ μου βόλτα και άρχισα να λέω «καλημέρα, τι κάνετε;;».

Και επειδή ήμουν πολύ-πολύ μόνη (αυτό είναι ένα μειονέκτημα του ιδιωτικού σχολείου, και του κλειστού μοναχοπαιδιού) ο σκύλος ήταν η ζεστασιά μου, η παρέα μου. Υπήρχε ένας χρόνος στην ζωή μου που η μόνη μου έξοδος από το σπίτι (2η χρονιά πανελλαδικών) ήταν για να βγάλω τη Σούζυ βόλτα. Όπως καταλαβαίνετε, της έχω μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ αδυναμία…και αυτή σε μένα είναι η αλήθεια γιατί την μάζεψα από το δρόμο και με τη σειρά μου της έδωσα ζεστασιά.

Κατόπιν σπούδασα, άρχισα να δουλεύω, άρχισα να ανοίγομαι. Έκανα πολύ καλές φιλίες. Ακόμη και τώρα όμως είμαι σχετικά κλειστή…χρειάζομαι κόσμο γύρω μου αλλά- φαντάζομαι λόγω συνήθειας- χρειάζομαι και κάποια ώρα μοναξιάς …μόνη, εγώ και ο εαυτός μου γιατί διαφορετικά αισθάνομαι ότι τρελαίνομαι.

Μου αρέσουν τα ταξίδια.

Αυτή την περίοδο αισθάνομαι πως η ζωή μου είναι αφόρητα βαρετή και πρέπει να την νοστιμίσω λίγο.

Αγχώδης μέχρι βλακείας, προσπαθώ να χαλαρώσω όποτε τα καταφέρνω.

Εγώ πάντως νοιώθω ότι η ζωή με παρέσυρε. Μπορεί να είναι δικό μου λάθος, μπορεί και όντως να μην μπορούσα να κάνω τίποτα.

σας είπα αρκετά, δεν έχετε παράπονο, εεεεε; :-ppp

λοιπόν, για να δούμε: είπαμε είμαι νέα στο χώρο!

Θα μας μιλήσετε για εσάς, Βασιλικούλα, Γοργονάκι, Χρύσα, και Tyharpaste ;;

Μάκια! :-D


(τους κανόνες πάντως δεν τους τήρησα ακριβώς...το ξέρω...)

Σας αρέσουν τα παραμύθια;;

Αν ναι, να πάτε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να δείτε τον Λαβύρινθο του Πάνα - μια μεξικάνικη παραλαγή της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων, πολύ καλογυρισμένη!

Σου αφήνει εκείνη την γλύκα που συνοδεύει τα παραμύθια. Ξαναγίνεσαι παιδάκι και νοιώθεις πως όλα είναι μαγικά :-)

Ακόμη και ο καμηλιέρης που δήλωνε ότι δεν του αρέσει η αλίκη- αλλά ήρθε μαζί μου στο σινεμά: ευχαριστώ αγαπουλίνι!!- είπε πως ήταν καλό.

Μάκια σε όλους!!
:-D

ΥΓ: Σήμερα έχει μια υπέροχη ημέρα με έναν ωραίο ήλιο και λίγη ψύχρα! Ευχαριστηθήκα τόσο πολύ την βόλτα το πρωί με τη Σούζυ μου... :-)

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 07, 2007

Σε Απάντηση...


Γουφ, γουφ, γουφ!!!

Βαριέμαι!! Κατάλαβες;;

Αποφάσισα λοιπόν να παίξω με το μαξιλάρι για αλλαγή...

Τετάρτη ακόμη .... γουφφφφφφ....

(βρείτε μου κάτι ενδιαφέρον να κάνω στη ζωή μου...)


:-)))

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 02, 2007

Καλο Σαββατοκύριακο!