Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2007

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Το διάβασα από την Κυριακή... και όντως ισχύει, διότι το τσέκαρα στο site των Ηνωμένων Εθνών: Η (μελλοντική;;;) ύπαρξη ενός νέου είδους μεταναστών.

Πρόκειται για τους περιβαλλοντικούς μετανάστατες που θα αναγκαστούν πολύ σύντομα, όπως λένε οι επιστήμονες (προειδοποιούν ότι αναμένονται 50.000 περιβαλλοντικοί μετανάστες ως το 2010) , να εγκαταλείψουν τους τόπους διαμονής τους λόγω μη βιώσιμων συνθηκών...

Διάβασα ότι οι πρώτοι που αναμένονται, θα προέλθουν από τον Νίγηρα (τη φτωχότερη χώρα σε όλη τη γη) λόγω ξηρασίας και από τα νησιά Τουβαλού στον Ειρηνικό λόγω πλημμύρας. Μάλιστα η Νέα Ζηλανδία έχει ήδη ετοιμάσει εγκαταστάσεις για τους μετανάστατες που αναμένονται από τα Τουβαλού.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήδη υπάρχουν οι περιβαλλοντικοί μετανάστες, και είναι εκείνοι που προέρχονται από την Ινδία....

Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν φωνές στις Ηνωμένες Πολιτείες (οι οποίες δεν έχουν υπογράψει καμία συνθήκη για το περιβάλλον, και επιπλέον εκπέμπουν και το μεγαλύτερο - ή ένα από τα μεγαλύτερα- ποσοστό ρύπων που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου), υπάρχουν λοιπόν φωνές που ΔΕΝ θέλουν τους περιβαλλοντικούς μεταστάτες στη χώρα τους με το σκεπτικό ότι, μια χώρα με μεγαλύτερο πληθυσμό θα ρυπαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό το περιβάλλον!! (μας δουλεύουν και από πάνω!...αν είναι αλήθεια δηλαδή)

και ΘΥΜΩΝΩ! γενικά και αόριστα γιατί δεν ξέρω ακριβώς από που να ξεκινήσω...να θυμώσω με τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο, με τα συμφέροντα, με τους ανθρώπους που δεν είναι ευαισθητοποιημένοι, με μένα;; δεν ξέρω... αλλά ΘΥΜΩΝΩ.

σήμερα βρήκα και την ανάλογη είδηση στο In.gr και σας την παραθέτω
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=810935&lngDtrID=252

δεν μας βλέπω καλά :-((

12 Comments:

At 12:54 π.μ., Blogger Unknown said...

Αυτά αποτελούν την ευοίωνη οπτική γωνία του θέματος. Η πραγματικότητα είναι πως αν δεν έχουμε υπογράψει την θανατική καταδίκη των παιδιών μας, έχουμε υπογράψει αυτή των εγγονιών μας.
Καλό είναι να θυμώνεις, αλλά όχι γενικά κι αόριστα. Ο θυμός είναι προσωποποιημένο συναίσθημα απέναντι στους υπαίτιους. Σήμερα ήδη υπάρχουν περιβαλλοντικοί μετανάστες από νησιά του ειρηνικού που εξαφανίστηκαν την τελευταία 15ετία. Αύριο θα υπάρξουν από τις φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου γιατί αυτές πλήττονται καίρια και άμεσα. Μεθαύριο θα υπάρξουν από την ίδια την Ελλάδα. Σε μικρό ποσοστό η ελληνική γη έχει ξεκινήσει να ερημοποιείται. Η πιθανότητα μερικής ερημοποίησης της Βοιωτίας μέσα στα επόμενα 100 χρόνια είναι μεγαλύτερη του 50%. Η τροφή, και ακόμα χειρότερα το πόσιμο νερό, θα λιγοστεύουν συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μη αποδοχή των εξαναγκασμένων μεταναστών (ειδικά σε περίπτωση που ευθυνόμαστε για την ύπαρξή τους) είναι έγκλημα. Ακόμα μεγαλύτερο έγκλημα είναι η απουσία βούλησης σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο ώστε να αποφευχθεί το δυσοίωνο μέλλον. Αυτό σημαίνει πως χρειαζόμαστε λύσεις των προβλημάτων, όχι απλή αντιμετώπιση της έκφανσής τους.
Υπάρχουν δύο καίρια προβλήματα. Το πρώτο είναι η διακοπή της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα και διατήρηση της σημερινής τουλάχιστον κατάστασης. Το δεύτερο είναι η εκτέλεση έργου ώστε να αναιρεθούν οι βλάβες και με δεδομένη την επιτυχία της επίλυσης του πρώτου προβλήματος, να διατηρηθούμε σε αειφόρα κατάσταση. Το πρώτο πρόβλημα επιλύεται με απλή αντικατάσταση κάθε μορφής ορυκτού καυσίμου, και περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας σε τέτοιο βαθμό ώστε να στηρίζεται μόνο στην ενέργεια που μπορεί να παραχθεί μέσα από τους ίδιους τους σημερινούς μηχανισμούς και κύκλους της φύσης. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί η συντήρηση του κύκλου το άνθρακα. Το δεύτερο επιλύεται με πιο δραστικές λύσεις. Περιορισμό της ανθρώπινης τροφής και δραστηριότητας στο απολύτως αναγκαίο επίπεδο, για όλη ταυτόχρονα την ανθρωπότητα, ώστε να δεσμευθεί ο άνθρακας που εκλύθηκε από τα ορυκτά καύσιμα σε βιομάζα και εν συνεχεία να απομακρυνθεί πλήρως από τον κύκλο της φύσης, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν κατά τις μεγάλες γεωλογικές ανακατατάξεις. Η ίδια η δέσμευση και απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα δεν αποτελεί λύση, γιατί έτσι θα απομακρυνθεί οξυγόνο από τον κύκλο διαταράσσοντας και πάλι την ισορροπία. Υδρογονάνθρακες απελευθερώσαμε αλόγιστα, υδρογονάνθρακες πρέπει να δεσμεύσουμε και να απομακρύνουμε, πληρώνοντας το τίμημα του παραλογισμού μας. Λύσεις απόλυτα εφικτές που όμως απαιτούν την αναγνώριση του προβλήματος σε ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και την βούληση για επίλυση. Στο ενδιάμεσο λοιπόν μπορούμε να θυμώνουμε με όσους δεν επιδεικνύουν αυτή την βούληση. Και με τους εαυτούς μας τους ίδιους, μιας και ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων μας αποβαίνει εγκληματικό για την ίδια μας την υπόσταση, την δική μας, του διπλανού μας, του καθενός.
Στο ενδιάμεσο μπορούμε επίσης να θυμώνουμε με όσους αγνοώντας (ηθελημένα) το σύνολο του προβλήματος προσκολλούνται σε ημίμετρα και φαεινές ιδέες, αλλά και με όσους αδιαφορούν για όλα τα υπόλοιπα εκτός από το συμφέρον του τομαριού τους. Άλλωστε εγκληματίες εναντίων μας καταλήγουν. Όλα τα πράγματα στο οικοσύστημα (φυσικό και κοινωνικό) βρίσκονται σε μια δυναμική ισορροπία. Και το οικοσύστημα περιλαμβάνει τους ανθρώπους, ενώ η ισορροπία διαταράσσεται από τις πράξεις τους.
Καλώς ήλθατε στην κόλαση του 21’ αιώνα.

 
At 9:46 π.μ., Blogger Alepouditsa said...

καλώς τον καμηλιέρη!

Σε ευχαριστώ για την ανάλυση..η ευοίωνη οπτική γωνία...οκ.

Μιλάς για απλή αντικατάσταση κάθε μορφής ορυκτού καυσίμου. Ποιά
είναι τα εναλλακτικά καύσιμα; Φαντάζομαι πως ήδη υπάρχει η τεχνολογία για αυτά, αλλά δεν χρησιμοποιείται...σωστά;

πώς απομακρύνεται η βιομάζα αλήθεια από τον κύκλο της φύσης; παρελθόν; γεωλογικές ανακατατάξεις;

Υδρογονάνθρακες απελευθερώνουμε, υδρογονάνθρακες πρέπει να δεσμευσουμε: πολύ απλό (δυστυχώς) για να το κανανοήσουν όσοι ενδιαφέρονται για το συμφέρον τους...(αχ)

αυτή την δυναμική ισορροπία να μπορούσαμε να την εμπεδώσουμε όλοι...

 
At 12:46 μ.μ., Blogger Βασιλική Παπαδημητρίου said...

ολα τα 'χαμε...
αυτο μας ελειπε!!!
:))))

 
At 12:54 μ.μ., Blogger Alepouditsa said...

Καλώς την Βασιλικούλα!!

δεν ενοιωθες κάπως "άδεια";; δεν νοιώθεις τώρα πιο ολοκληρωμένη;;; ε;;;; :-pppppppp

:-))

 
At 12:55 μ.μ., Blogger Alepouditsa said...

Πάντως Darth,
αυτό το "καλώς ήλθατε στην κόλαση του 21ου αιώνα" με σημάδεψε...

 
At 1:32 μ.μ., Blogger Unknown said...

Ορυκτά καύσιμα: Ο,τιδήποτε προέρχεται από τα έγκατα της γης (πετρέλαιο, κάρβουνο, φυσικό αέριο, πυρηνικά κοκ)
Ανανεώσιμα καύσιμα: Ο,τιδήποτε μετά την χρήση του αποδίδει στο οικοσύστημα ακριβώς τις ίδιες ουσίες απ’ τις οποίες προήλθε, σήμερα (τα ορυκτά αποδίδουν τις ουσίες από τις οποίες προήλθαν, αλλά το κάνουν διαχρονικά, όχι σήμερα με αποτέλεσμα να κλείνουν τον κύκλο σε βάθος χρόνου, επιστρέφοντας το οικοσύστημα στην κατάσταση από την οποία ξεκίνησε πριν δημιουργηθούν οι συνθήκες διατήρησης ζωής).
Πιθανοί πόροι: Βιομάζα (αιώνες καίγαμε τα ξύλα του δάσους, η αλλαγή της πηγής στα ορυκτά καύσιμα κατά τον 19 αιώνα δημιούργησε το πρόβλημα), ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια.
Το υδρογόνο δεν αποτελεί λύση γιατί αποδίδει νερό, πρέπει συνεπώς να παραχθεί μόνο από νερό, δεν υπάρχει φυσική διαδικασία παραγωγής του άρα το κόστος παραγωγής ισούται με το κόστος κατανάλωσης συν τις απώλειες (2ρος θερμοδυναμικός νόμος) οδηγώντας σε κατανάλωση αντί για παραγωγή ενέργειας.
Η τεχνολογία χρήσης των ανανεώσιμων πηγών υπήρχε ανέκαθεν. Απλά δεν μπορεί να υποστηρίξει τους υπέρμετρους ρυθμούς ανάπτυξης. Χρειάζεται εκλογίκευση. Σήμερα υπάρχουν φυσικά πολύ πιο αποδοτικές μορφές εκμετάλλευσης των ΑΠΕ, αλλά πάλι απαιτείται εκλογίκευση χρήσης ενέργειας. Κοινώς ορθή διαχείριση και κατανομή των πόρων με στόχο να κλείνει σε καθημερινή βάση ο κύκλος ζωής τους.
Για να απομακρυνθεί η βιομάζα (πολύ πιο επίπονη και κοστοβόρα διαδικασία, η μοναδική όμως που μπορεί να αναιρέσει τις έως σήμερα βλάβες) πρέπει να αφαιρεθεί από το οικοσύστημα. Να ταφεί σε μεγάλα βάθη ώστε να ξαναγίνει υπό αναερόβιες συνθήκες, και χωρίς την συμμετοχή του οικοσυστήματος, πετρέλαιο, το οποίο δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί. Για να αποφευχθεί η πιθανότητα επαναχρησιμοποίησης στο μέλλον, με επαναφορά των ολέθριων αποτελεσμάτων προτείνεται η αποστολή της στον ήλιο. Έτσι θα επιστραφεί το οικοσύστημα στην αρχική του κατάσταση και με δεδομένη πλέον μόνο την χρήση ΑΠΕ θα διατηρηθεί σε αειφορία.
Οι λύσεις είναι απλές και γνωστές, απλά δεν βολεύουν όσους ενδιαφέρονται για το πρόσκαιρο ατομικό τους συμφέρον. Πρέπει όμως να μάθουμε επιτέλους πως το οικοσύστημα (μέρος του οποίου είναι ο άνθρωπος) επέζησε τόσες χιλιετίες επειδή πάντα έκλεινε σε καθημερινή βάση ο κύκλος ζωής όλων των υλικών. Από το 19 αιώνα και μετά ο άνθρωπος ξεκίνησε υπερπαραγωγή, αδιαφορώντας για τον συνολικό κύκλο ζωής. Εδώ εντοπίζεται το έγκλημα, εδώ ξεκινά η κόλαση.
Η δυναμική ισορροπία είναι η πιο απλή έννοια στον κόσμο. Η κατανόησή της απλά απαιτεί πολίτες διατεθειμένους να «δαπανήσουν» φαιά ουσία.

 
At 2:14 μ.μ., Blogger Βασιλική Παπαδημητρίου said...

τωρα που το λεςςςςς!
ναι μπρε!
μια ολοκληρωση την νιωθω!!!!
;pppp

 
At 2:21 μ.μ., Blogger Alepouditsa said...

δυστυχώς η ανθρώπινη φύση δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμη, δεν έχει ξεπεράσει χαρακτηριστικά όπως το "ατομικό κέρδος" (υπό οποιαδήποτε μορφή και αν υφίσταται αυτό...)

όλοι οι άνθρωποι ανά τους αιώνες για το δικό τους κέρδος "μάχονται" εκτός από τις περιπτώσεις που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο (βλέπε επαναστάσεις)

η ανιδιοτέλεια είναι χαρακτηριστικό των λίγων οπότε αυτό το "πολύ πιο επίπονη και κοστοβόρα διαδικασία" είναι πολύ πολύ πολύ πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

βέβαια αν όντως υπήρχε δαπάνη φαιάς ουσίας, ο κόσμος θα καταλάβαινε ότι ουσιαστικά η ανθρωπότητα πρέπει να σωθεί, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα...

Ευχαριστώ, Φιλάκια! :-))

 
At 2:23 μ.μ., Blogger Alepouditsa said...

Βασιλικούλα:

έεετσι, έεετσι... τώρα συνεννοούμαστε!

:-))

Μάκι από το ένα μάγουλο, μάκι και από το άλλο! εντάτσει;;

 
At 2:37 μ.μ., Blogger Βασιλική Παπαδημητρίου said...

οτι πει το κοριτσι μας!
χαλαω βρε εγω χατηρια;;;;

χιχιχιχι...
ζηλια ζηλια!!!!
αυτο παει στον κο καμηλιερη!!!!!
;pppp

 
At 8:31 μ.μ., Blogger Кроткая said...

περίμενε να δεις που θα γίνει και η Ελλάδα Σαχάρα κια θα γίνεται κι εσείς περιβαλλοντικοί μετανάστες!!

 
At 10:53 μ.μ., Blogger Alepouditsa said...

κροτούλα, τώρα θέλεις να με αγχώσεις παραπάνω;;; ε;;

Φιλάκια :-)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home